Drakenbloedboom? Lees hier meer over!

Als we het gaan hebben over de drakenbloedboom, dan hebben we het over de dracaena draco. De plant komt van origine voor op de Canarische Eilanden en ook op Kaapverdie en Madeira. Het gaat om een echte slaapkamer plant, die ook in jouw slaapkamer niet misstaat. Van de drakenbloedboom zijn ook soorten in Marokko aangetroffen, en dan met name in het Anti Atlas gebied. De boom is bovendien het groene symbool van het Spaanse eiland Tenerife.  

De boom kan tot grote hoogte reiken; al duurt de groei wel lang

Zoals gesteld vind je deze bijzondere boom tegenwooridg veelal in slaapkamers en minder in het wild. De plant kan tot grote hoogte reiken en staat bekend om de stammen met een dichte en wat paparpluachtige kroon. De bladeren zijn bovendien aan de dikke kant.  Kijken we naar de drakenbloedboom, dan zien we een plant die langzaam groeit.  Sterker nog; om een hoogte van een meter te bereiken wordt gemakkelijekr tien jaar gedaan. 

De boom kan een roodachtige hars afscheiden

De drakenbloedboom is een zogenaamde eenzaadlobbige. Daardoor ontbreken jaarringen. Je kunt de leeftijd van de boom dus alleen schatten, dit aan de hand van het aantal vertakkingen dat is ontstaan. Een dergelijke boom kan overigens bijzonder oud worden, waardoor je er dus ontzettend lang veel plezier van kunt hebben. De bijzondere boom is ook al bekend vanwege de roodachtiger hars die uitgescheiden kan worden, wanneer je een snede in de barst maakt of als er sprake is van gekneuisde bladeren. Daar dankt de boom de naam dus ook aan. De hars werd vroeger namelijk gebruikt door Roeminen. Zij dachten dat de hars bloed was van Europese draken namelijk. 

De plant is op zich niet veel water nodig

Dan nog even over de verzorging van de boom. Het is goed te weten dat je de boom niet al te veel water hoeft te geven. Je geeft ze pas water als de grond aan de bovenkant enigszins droog aanvoelt. Is het winter, dan overleeft de plant gemakkelijk enkele weken zonder water. Let wel op; de plant kan het vocht over het algemeen goed absorberen. Wanneer er dus sprake is van een laagje water onderaan in de pot, dan is dat een slecht signaal en kan het zijn dat de plant niet in goede conditie is. Kijk dus goed uit wat je met water doet. Geef niet teveel en check de grond. Voor het overige heb je amper omkijken naar deze prachtige plant!