Ga voor een prachtig planten dak op uw woning

Een groen dak is een goede toepassing om de woning duurzamer te maken en van een hogere waarde te voorzien. Een veganistisch dak zorgt voor veel variatie in fauna zoals insecten en vogels. De verstuiving zorgt voor een afname van Co2 gassen en fijnstof. Groene daken zorgen voor een betere vochtopname waardoor er geen grote plassen water via de regenpijp in de ondergrondse rioolsystemen lopen. Verder zorgt een dak van planten voor opname van vuile lucht en stoot het door middel van fotosynthese weer uit in schone lucht. De aarde warmt op en in steden kan het tegen het jaar 2050 tot 45 graden Celsius worden als mensen te veel gebruik blijven maken van stenen en dakpannen die warmte vasthouden. Groene tuinen en daken zijn daarom zeer goed voor het leefklimaat en voor onze gezondheid. Verder werkt groen stress reducerend en maakt het het gezamenlijke leefklimaat in de buurt aangenamer.

Soorten groene daken en geschikte daken

Een groendak dat veel wordt gebruikt is een sedum dak of kruiden dak. Sedumplanten zijn geschikt voor daken omdat ze weinig onderhoudt nodig hebben. Dit zijn vetplanten en mossen. Er zijn diverse soorten mogelijk. Welke samenstelling een sedummat moet hebben aan planten hangt af van de ligging van de woning en de temperatuur. Maar ook of het een schuin dak of plat dak is. Voor schuine daken werkt een anti-afschuifsysteem het beste in combinatie met een groendak. Dit werkt tot een helling van 45 graden. Schuinere daken kunnen als alternatief een groene gevel gebruiken met klimop en hangplanten om toch nog de sfeer van een groendak te creëren. Een kruidendak bestaat uit kruidenplanten en grassen in combinatie met sedumplanten. De vetplanten hebben weinig verzorging nodig.

Het eigen dak nakijken voor een groendak

Voordat u een groendak gaat plaatsen moet u de draagkracht van uw eigen dak onder de loep laten nemen door een inspecteur. Een groendak met intensieve begroeiing kan erg zwaar zijn tot wel 150-500kg per vierkante meter. Het dak mag geen dakpannen of oude bitumen hebben omdat deze niet wortelbestendig zijn. Nieuwe bitumen hebben vaak wel een wortelbestendige laag. Soms is een dankrenovatie of reparatie nodig voordat een groen dak kan worden gelegd en moeten oude materialen worden verwijderd. Groene daken moeten ongeveer twee keer per jaar worden bemest.

Groene daken en diktes

Er zijn zowel in de lichtere extensieve als zwaardere intensieve groene daken verkrijgbaar. Een groen dak bestaat uit een anti-wortelaag, drainagelaag, filterdoek, substraatlaag en vegetatielaag. Een substraatlaag tot 15cm dikte is geschikt voor lichtere vegetatie zoals vetplantjes en mos. Vanaf 15cm dikte gaat het om een intensief sedumdak met grotere wortels en meer zwaardere planten die als “daktuin” kunnen dienen.