Een kantoor in balans met een leger kantoorplanten

Wie aan een kantoor denkt, denkt niet meteen aan bijvoeglijke naamwoorden als speels, wild en verrassend. Eerder denkt men aan het tegenovergestelde. Het helder witte licht uit de spots in het systeemplafonds, kaasrechte bureaus en mensen in saaie overhemden of vormloze kokerrokken erachter. Het is een plek van stijfheid en conformisme. Op zich is dit niet zo erg. Een kantoor is een plek waar targets gehaald moeten worden, waar de tijd belangrijk is en waar winsten moeten worden gemaximaliseerd. Dit is nu eenmaal niet superleuk. Toch denk ik dat het niet meer van deze tijd is om als werkgever dystopische werkplekken te creëren zoals in de tv-serie van The Office. We zijn er inmiddels achter gekomen dat mensen beter renderen als er ook ruimte is voor ontspanning en plezier. In deze blog geef ik een tip over hoe je als werkgever of werknemer je kantoor wat leuker maakt.

Kantoorplanten zijn alles wat kantoors niet zijn

De allermakkelijkste, maar tegelijk allerbelangrijkste tip die ik kan geven om van je kantoor een leuke plek te maken, zijn kantoorplanten. En niet een paar lullige vetplantjes op de vensterbank, maar een heleboel planten! Waarom? Omdat kantoorplanten precies zijn wat kantoors niet zijn. Planten zijn non-conformisten. Ze trekken zich niets aan regels, ze bloeien gewoon! Ook zijn ze nooit recht of saai. Ze brengen leven in de brouwerij. Ook op vlakken waar je misschien nog niet aan hebt gedacht, bieden planten grote voordelen. Iedereen weet dat het nogal muf kan ruiken in een kantoor, maar ook hier zijn kantoorplanten tegenpolen. Ze hebben een zuiverend effect op de lucht. Bovendien zorgen ze voor extra zuurstof in de lucht. Het is al in meerdere studies aangetoond dat dit de productiviteit verhoogt. Zo is de kantoorplant een onontbeerlijke toevoeging aan het kantoor.

Wat zijn de beste kantoorplanten?

De beste kantoorplanten zijn groot, groen en hebben niet te hoge eisen (dat zou juist weer ten koste gaan van de arbeidsproductiviteit). In elke hoek een grote kamerplant schaduw lijkt me een goed begin! Ficussen en monstera's op elk bureau en een Woutje bij de entree is de volgende stap. Een Woutje valt onder de Pachira Aquatica-familie en staat binnen de Oosterse traditie bekend als de 'geldboom', want hij is een symbool voor financiele voorspoed en geluk. Een perfecte plant voor in het kantoor dus. Kantoren zijn van nature conformistisch, een tikkeltje saai en stijfjes, terwijl planten levendig, fris en ware non-conformisten zijn. Met een flinke dosis kantoorplanten is een kantoor dus in balans.