Een freesmachine, waar dient deze voor?

De freesmachine is een interessant apparaat en hij wordt gebruikt voor het bewerken van allerlei soorten materialen, waaronder hout. De freesmachine is voor het bewerken van materialen tegenwoordig vrijwel onmisbaar. Zowel de handige thuisklusser, als de echte vakman maakt tegenwoordig vaak gebruik van de freesmachine, maar waar dient deze nu eigenlijk precies voor?

Kort door de bocht, een freesmachine wordt gebruikt voor de bewerking van veel soorten materialen. De freesmachine wordt gebruikt voor een behoorlijk aantal aan toepassingen, je zou kunnen denken aan: het frezen van een bepaalde mal, houtverbindingen, sierlijke profielen, ronde vormen enzovoorts. Dit zijn slechts een paar voordelen van de velen waar een freesmachine voor kan worden ingezet.

Hulpmiddelen
Allereerst zijn er aantal diverse accessoires die zeker niet onbelangrijk zijn tijdens het frezen. Je kunt bijvoorbeeld een mondkapje, of een veiligheidsbril dragen, dit om te voorkomen dat je enig letsel oploopt tijdens het frezen. Verder zijn er ook andere praktische hulpstukken, je kunt bijvoorbeeld een parallel- of breedtegeleider gebruiken om rechte bewerkingen te kunnen frezen, en met een cirkelgeleider nader je bij het maken van ronde vormen bijna perfectie, erg handig dus!

De werkwijze, stap voor stap
Wat doet een freesmachine nu precies? Dit nemen we nu stapsgewijs even met je door. Allereerst dien je een frees te kiezen, je plaatst hem in de machine. Er zijn diverse soorten beschikbaar, elke frees heeft zijn eigen toepassingen, maar ook voor- en nadelen. Vervolgens dien je de juiste diepte te bepalen en de frees te vergrendelen. De diepte is namelijk bepalend voor de diepte van de aangebrachte bewerking in het materiaal. Als je bijvoorbeeld een vrij diepe gleuf wilt frezen, dan kan het behoorlijk van pas komen om de gleuf meermaals te frezen. Hiermee zorg je ervoor dat je frezen een langere levensduur hebben. Dan een ander belangrijk punt, snelheid. Je kunt een freesmachine op verschillende snelheden instellen, in de algemene zin is het zo dat de zachte houtsoorten een stuk makkelijker te frezen zijn. Voor de zekerheid is het handig om altijd nog even de manual van de machine bij de hand te houden. Zorg ervoor dat alles stevig bevestigd is, je kunt dit doen door middel van een freestafel. En nogmaals, zorg er ten zeerste voor dat alles klopt, dat kan je testen door middel van het uitvoeren van het proces op een stuk afvalmateriaal, als alles dan klopt, dan kun je aan het echte werk beginnen. Je zou eventueel een stofzuiger kunnen aansluiten, tijdens het frezen komt er namelijk immens veel stof vrij, veel machines beschikken ook over een speciale aansluiting voor een stofzuiger. Deze kan er voor zorgen dat het stof per direct wordt weggezogen, en dat je hier later dus geen last van ondervind.

Bron: marcol.nl