Spotverlichting is al lang een van de meest populaire keuzes als het aankomt op algemene verlichting. Er zijn verschillende soorten spotverlichting, die je op verscheidene manieren kan integreren in je interieur. Hier zijn alvast een paar tips om je spotverlichting te optimaliseren.foto

 

Inbouwspots vs. Opbouwspots

Zoals de naam al zegt worden inbouwspots ingebouwd in je plafond of wanden en hun aanwezigheid is zo goed als onzichtbaar in het plafond. Om deze spots te installeren heb je een minimale ruimte nodig van 15 centimeter om brandveiligheid te garanderen.

Opbouwspots zijn iets opvallender aanwezig in je interieur. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de stijl van het armatuur om te zien dat het bij je interieur past. Er zijn verschillende opbouw plafondlampen waarin meerdere lichtbronnen verwerkt zitten. Zo kan je met beperkte aansluitpunten, je ruimte toch optimaal verlichten.

De Lichtbundel

Naargelang de oppervlakte die verlicht moet worden, zal je een keuze moeten maken uit verschillende openingshoeken (lichtbundel breedtes). De breedtes worden altijd vermeld in graden (8°- 10°- 24° – 36°- 48° of 60°). Hoe meer graden, hoe groter de lichtbundel en hoe verder het licht schijnt. Houd rekening met de afstand tussen het plafond en de vloer want deze zal een invloed hebben op de lichtspreiding.

Lampenkeuze

Vandaag de dag wordt er steeds meer gebruik gemaakt van LED-spots. Deze spots zijn duurder dan de traditionele halogeen lampen, maar verbruiken wel 70% minder. De LED-spots gaan ook veel langer mee; tot wel 50.000 uur. Een nadeel van LED-spots is wel dat deze niet altijd aangepast zijn om te dimmen, terwijl dit meestal wel zo is bij halogeenlampen.